For nylig hørte jeg en mor sige: 'Når min søn starter i 1.klasse efter sommerferien, skal han gå i klasse med en autist, som har 14 støttetimer. Det må godt nok være et alvorligt tilfælde, og jeg er rigtig nervøs over, hvordan det vil påvirke min egen dreng (negativt).'
Det skal lige tilføjes, at omtalte dreng kommer fra et meget ressourcestærkt hjem og er (over-) stimuleret i alle ender og kanter. Dog tror jeg ikke, at moderen har ret meget kendskab til autisme og dens forskellige fremtrædelsesformer, hvilket måske kan forklare hendes udtalelse.
Jeg er selv mor til Viggo – snart fem år – infantil autist, højtfungerende, som vi satser på skal gå i en almindelig folkeskole, når den tid kommer.
Udover at blive en smule trist over manglen på rummelighed blandt forældre til børn i den danske folkeskole, får det mig endnu engang til at tænke på, hvor negativt det også kan være at have en diagnose, og i høj grad på, hvad det er for billeder, som kører gennem hovedet på menigmand, når de hører ordet 'autist'….
Jeg har i hvert tilfælde svært ved at se, hvordan min egen guldklump, der er meget lidt udadreagerende, men nærmere lidt for fraværende og tilbageholdende, skulle være en trussel for andre velfungerende, 'neurotypiske' børn.
Endelig tænker jeg på, om man helt kan undgå at fortælle om diagnosen, men blot sige: ja, han har nogle vanskeligheder indenfor de og de områder, og det er derfor han har støttepædogog.
Da vi fik diagnosen for et år siden, var det ellers min hensigt, at jeg ville bekendtgøre det frit og frejdigt på et forældremøde i børnehaven. Men dels svigtede modet mig, og dels havde Viggos far den indvending, at ordet autisme netop kunne tænde nogle vrangforestillinger i folks hoved og skabe fordomme imod vores søn. Det beviser udtalelsen ovenfor jo egentlig meget godt.