Vi var til forældremøde i dag i børnehaven. Et ganske almindeligt forældremøde, men i anledning af sagens alvor deltog børnehavens leder også.
Efterhånden bliver man vist lidt hårdhudet, for egentlig morede vi os ret godt til forældremødet på trods af de temmeligt barske ting vi fik at vide. Ikke noget der kom bag på os for vi kender jo vores datter ganske godt. De fortalte os hvor nem Katinka er. Anonym. Hun skilter ikke med sine talenter, men de har opdaget at hun har dem. Hun har svært ved at deltage i leg med flere børn af gangen. Det kræver meget af hende så hun vælger tit at trække sig. De oplever ikke at hun har det dårligt med at trække sig, for de oplever ikke at hun har behovet for at lege med andre. Hun kan lide at kikke på hvad de foretager sig. Alligevel lyser hun helt op når det fungerer for hende at tage del i legen. De voksne støtter hende meget i det.
Hun er god til at klatre i træer. Helt objektivt. Det er noget de andre børn også synes hun er, så det er hun stolt af. Hun er vellidt. Hun er også god til pigefodbold, sådan at forstå at hun ved at det drejer sig om at få bolden i det rigtige mål. Hun har forstået - nu - at det er ok at de andre prøver at tage bolden fra hende.
Hun får fikse ideer. F.eks. vil hun gå bag det samme barn når de er på tur både frem og tilbage. Ellers bliver hun rigtig vred.
Børnehavens leder gjorde det klart at hun er meget utryg ved at Katinka skal i lilleskole næste år. Hun mener i det mindste at vi skal have en plan B. Det har hun ret i. Hun anbefalede os Frejaskolen. Så må vi jo se hvad de siger til det. Dem der bestemmer det.
Forleden fortalte Katinka mig at hun gerne vil være solen.
"Det er især i skolernes specialklasser, der er problemer med vold fra eleverne" kan man læse i det her indslag der var i Aftenshowet i går aftes.
Indslaget handler om en lærer der blev udsat for voldelige overfald fra en 10-årig elev og hvordan det påvirkede hende. Hvordan mon det påvirker børn at blive udsat for vold i skolen?
Hvornår er ondt i maven simpelthen ondt i maven og hvornår er det noget andet? Måske noget med stress?
Katinka har haft fri fra børnehave torsdag og fredag fordi hun havde ondt i maven og så blev det jo weekend. 4 sygedage må være nok, tænker jeg, men her til morgen er hun altså ret syg, siger hun. Hun har ondt i maven. Hun vil ikke i børnehave. Hun bliver syg af madpakker, ikke af frokost, siger hun.
Hun kommer i børnehave alligevel og jeg krydser fingre.
Hvis det nu forholder sig sådan som jeg tit har hørt at børn med autisme eller asperger skal lære intellektuelt, hvad andre børn lærer intuitivt om de sociale spilleregler, så er det vel helt fint at starte tidligt. Katinka synes godt om bøger der forklarer takt og tone i børnehøjde og det giver os lejlighed til at tale om nogle mere abstrakte ting. Der er desværre ikke mange af den slags bøger. Denne her er en af de bedre.
I Børnerådets nye rapport "Forskelligheder og fællesskab 2008" kan man læse om hvor svært det er at føle sig inde i varmen i fællesskabet i en dansk skoleklasse. Hver 3. barn i 6. klasse føler sig udenfor og føler ikke de kan være sig selv i skolen. Og det er ganske almindelige børn/unge der er tale om her.
Og så lige en advarsel til os forældre. I forbindelse med finansloven (se side 32) er det blevet vedtaget at forældre, der har børn som trives dårligt, fremover skal have et 'forældrepålæg' af kommunen. Hjælper det ikke, skal kommunen stoppe udbetalingen af familiens børnepenge. Hvad der i praksis menes med "trives dårligt" skal jeg ikke gøre mig klog på.
Måske kommer jeg til ofte til at give indtryk af at Katinka har så lidt autisme at det i grunden ikke er værd at nævne. Men det er jo kun halvdelen af billedet. Den halvdel som jeg foretrækker at vise frem. Ikke fordi jeg skammer mig eller har noget at skjule men simpelthen fordi jeg synes det meget hurtigt går hen og bliver lidt for endimensionelt med alle de triste historier om autisme.
Katinka har stadig autisme. Bl.a. har vi store vanskeligheder med at få hende til at samarbejde med tandlægen. Vi forsøger os nu med det helt store tandbørstningscirkus, med tre forskellige tandbørste, tre tandpastaer og mors tur, fars tur og Katinkas tur, og overvejer også om sociale historier vil være vejen frem. Hendes sprog er stadig forsinket. Hun har stadig svært ved at lege længere fantasilege, især sammen med andre børn. Hun elsker stadig rutiner - noget som vi benytter os af når vi vil indføre nye gode vaner, men også noget der kan fremkalde "anfald" der sikkert forekommer uforståelige hvis man ikke kender hendes associationer og vaner så indgående som os. Bl.a. da hun i morges flejnede over at "Bennys badekar" var begyndt inden morgenmaden stod på bordet. Desuden mener hendes primære pædagog at det vil være synd at slippe hende løs i skolen næste år uden MANGE støttetimer "hun vil være helt lost".
Hun har stadig autisme og vi har stadig bekymringer. I sidste uge blev alle skolepligtige børn i vores skoledistrikt inviteret til informationsmøde og omvisning i den lokale folkeskole. Det var tydeligt, meget tydeligt enddda, at det er ikke en god plan B, hvis det ikke skulle gå i den lille friskole. De var flinke nok og så videre, men folkeskolen har tydeligvis massive problemer at slås med, så hvor højt prioriterer de, når det kommer til stykket, at inkludere en lille pige med normal IQ og autisme? Tjooee. Ved den lejlighed stod det os pludselig klart hvor meget nemmere typiske forældre har det. De kan uden større bekymringer sende deres børn i den nærmeste børnehave og den lokale folkeskole. Vi skal kæmpe for Katinkas ret til at være en ligeværdig del af samfundet.
Men nu er det fredag og jeg vil lige ønske god weekend med denne her fantastiske sang af Donna Williams: "Beautiful Behavioural Mutations"
I forrige ude tog Katinka pludselig et ordentlig tigerspring i sin udvikling. Det er vist noget af det der kendetegner børn med autisme at udviklingen sker i spring. Hvis vi nu lige havde sat en eller anden ting i gang, f.eks. lige havde flyttet hende til en anden børnehave med en anden autismetilgang eller hvis vi lige havde sat hende på gluten- og kaseinfri diæt, så ville vi uden at blinke have tilskrevet netop det hendes pludselige udvikling.
Nu forholder det sig imidlertid sådan at hendes tigerspring kom netop efter en periode hvor vi havde været optaget af alt muligt andet. Vi havde absolut ikke gang i at ændre noget som helst. Så tigerspringet kom sådan bare af sig selv. Ved hjælp at hendes egen indbyggede kernekraft så at sige.
Så det jeg tænker på er at nogle gange er vi forældre måske alt for optaget af at alle forandringer skal komme fra os eller fra skolen og børnehaven. Det er ikke alt hvad der sker som vi har nogen indflydelse på. Nogle gange er det bare om at læne sig tilbage og nyde det.