30 maj 2009

Syndebukke

Henriette Kjær udtalte klart og utvetydigt i folketingets afslutningsdebat forleden at hvis folkeskolerlærerne har brug for efteruddannelse, så kan de bare tage pengene fra specialundervisningen.

Ebbe Stenbirk, chef i PPR i Distrikt Vanløse/Brønshøj, mener at der er forældre og skoler, som har nogle urealistiske krav til, hvornår en elev har behov for specialundervisning og i hvilket omfang. Det fremgår af en artikel i Information.

Af en af de to kommentarer til artiklen fremhæves det at 20% af folkeskolens udgifter går til specialundervisning.

Samtidig vil man jo så hjertensgerne have at vi lader vores børn blive i folkeskolen. Fordi det er den billigste løsning.

Jeg bryder mig slet ikke om at det nu er god tone at gøre de handicappede børn til syndebukke for folkeskolens økonomiske vanskeligheder. Slet ikke.

27 maj 2009

Pressemeddelelse fra DH

Jeg har netop modtaget følgende pressemeddelelse fra Danske Handicaporganisationer:

Pressemeddelelse

Den 27. maj 2009

Børn med særlige behov i klemme
En ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, afslører store problemer med den vidtgående specialundervisning efter kommunalreformen. Danske Handicaporganisationer og Danmarks Lærerforening mener, at der er behov for øget opmærksomhed på området, så det sikres, at børnene får den støtte og undervisning, som de har krav på.

Undersøgelsen fra EVA bygger på en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse blandt PPR-psykologer, en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse blandt forældre til elever i den vidtgående specialundervisning og casestudier i 6 kommuner. Undersøgelsen viser bl.a. at:

Psykologerne mener, at amtet havde et bedre overblik over specialundervisningstilbud end i dag.38 pct. af psykologerne oplever, at der i ringe grad, i meget ringe grad eller slet ikke er et tilstrækkelig antal af de undervisningstilbud, der er behov for, til den vidtgående specialundervisning. Det skal sammenholdes med, at kun 14 % fandt, at de før kommunalreformen havde den samme oplevelse.92 pct. af psykologerne vurderer, at kommunens økonomi har betydning for, hvilket undervisningstilbud eleven modtager. 37 pct. af forældrene er utilfredse eller overvejende utilfredse med visitationen.81 pct. af forældrene finder, at det tog for lang tid for PPR at behandle deres barns sag.76 pct. af forældrene finder, at det tog for lang tid for skolen at få barnet indstillet til specialundervisning.
”Rapporten fra EVA viser, at løfterne i forbindelse med kommunalreformen ikke holder”, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening. ”En række af de svageste elever i folkeskolen, som har behov for særlig støtte, er øjensynligt kommet i klemme efter reformen. Undersøgelsen viser, at kommunerne ikke i tilstrækkelig omfang har magtet at løfte arven efter de amtslige tilbud. I sidste ende falder ansvaret tilbage på politikerne bag kommunalreformen”.

Paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer kan ligeledes genkende problemet.

”Vi hører desværre alt for tit om familier, der kommer i klemme i systemet, fordi de rette tilbud ikke er til stede. Resultatet kan klart aflæses i det stigende antal klagesager i Klagenævnet for vidtgående specialundervisning. Vi vil kraftigt opfordre både regering og kommuner til handling, så alle børn kan få den rette undervisning,” udtaler Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer.

14 maj 2009

Sektoransvarlighedsprincippet

Mon socialrådgiverne har fået besked på at henvise til "sektoransvarlighedsprincippet"? For os lyder det som en smart måde at sige "det er ikke vores bord" på.



Vi er ikke de første der har luret at sektoransvarlighedsprincippet ikke er til vores fordel. Læs f.eks. Joi Bays lidt gamle men stadig aktuelle kronik Når myndighederne taber overblikket

02 maj 2009

Guldkorn

I bussen på vej hjem fra Fælledparken:
Katinka: "Gæt hvem der er kærester i maven?
Mig: "Hvem?"
Katinka: "Hjernen og hjertet"




Om tandfeen som har været forbi i nat.
Jeg: "Så du tandfeen?"
Katinka: "Ja, den kom ind der" og peger op i hjørnet af døren
Mig: "Hvordan så den ud?"
Katinka: "Den var usynlig"



Om sin far, som glemte at tage solcreme på før han tog i Fælledparken i går.
Katinka: "Han ligner en rødhals"

Søren Bruns sociale færden


Katinka siger at hendes yndlingsfilm er Radiserne. Og jeg sidder her og tænker på om det kan bruges til social træning på en eller anden måde. Til at illustrere følelser måske eller til at sætte billeder på de fire adfærdsformer i KAT-kassen: agressiv, passiv-agressiv, assertiv og passiv. Eller noget andet?

Jeg synes Radiserne har meget at byde på.