Eller måske er der nogle i en andet land med en anden kultur som man kan identificere sig med? Og vil man så vælge en kultur der er beundret i Danmark, som den japanske eller en kultur der er fordømt, som den mellemøstlige? De fleste vil nok vælge en kultur, der er beundret. Jeg har ikke lige et rigtig godt bud på hvorfor det sjældent er den amerikanske kultur der fænger.
Japansk kultur har den fordel at der er mange regler for omgang mellem mennesker og det er regler man kan læse sig til. Generelt er de sociale regler i andre kulturer ikke i samme grad uskrevne og taget for givne som de uskrevne regler i ens eget land. Og hvis man forekommer underlig i sociale sammenhæng, så er vil det bliver opfattet som kulturelle vanskeligheder og ikke som autismespektret. Desuden har man ret til ligeud at spørge til de uskrevne regler.
Fordelen ved en interesse for andre kulturer er at man indirekte bliver bedre til at læse sin egen kulturs uskrevne normer, når de kan sammenlignes med noget der er anderledes.
Og som jeg indledte med at skrive. Der er mange gode grunde til at blive betaget af japansk eller mellemøstlig kultur eller andre. Det her var kun een af dem.
2 kommentarer:
Hm ... Måske er det derfor, at Junior er så optaget af en tegnefilmserie, der hedder AVATAR (vises på Nickelodeon). Selv er jeg ikke så begejstret for de japanske tegnefilmserier - POKEMON og hvad de nu hedder.
Jeg må tilstå, at jeg ikke kan begrunde min modvilje mod japanske tegnefilm. De tiltaler mig bare ikke! Måske er det tegnestilen som jeg ikke bruder mig om - jeg synes det er grimt tegnet. Men det er jo et spørgsmål og smag og behag :-)
Måske er det ikke så meget selve indholdet/handlingen i tegnefilmene, som er mig imod. Men tegnestilen - uha.
Så er jeg meget mere til Mumitroldene (måske er det i virkeligheden heller ikke særlig smukt tegnet? )og deres historier, som jeg finder både humoristiske og til tider filosofiske og lærerige!
Send en kommentar