31 januar 2009

Håbløs



Ja, det har altså ikke noget med autisme eller asperger at gøre. Det var bare en god sang, som jeg lige kom i tanke om. Og dog.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Mona.
Jeg snydes lige du skulle læse dette her, det ligger inde på madala. siden juni sidste år, kan jeg se, at har der været 570 person inde læse det. Det første skidt, er som sagt, begyndelse på selv den længste rejse. Vh dianne

Fra genstand til menneske.

"Åh. Din idiot", ved vi jo alle, er et velkendte negativt sætning i dagens danmark, men hvad dette lille ord, af så stor betydning, enlig betyder, er der sikkert ikke ret mange af hos der ved eller tænker over, når vi bruger det. Men ordret Idiot, skulle efter signe være græsk og betyder ” PRIVAT PERSON.”
hvem vil så ikke meget gerne være idiot.(SMILER)
------------------------------------------------------------------------
men nu til det alvorlige. Håber i bliver hægende, og her i dette bolg må i godt forholde jer, som IDIOTER. Smiler igen.Men kommenter er tilladt
---------------------------------------------------------------------------
Vi mennesker lever På tros af alt, i et godt “normalt” velfærdssamfund, hvor vi alle kender sine rettigheder, til arbejde, bolig, osv. og som mennesker, ved vi da også godt, hvordan man skal forholde sig til andre normale mennesker, når VI NORMALE MENNESKER mødes, hilser vi, nikker, smiler. Har øjenkontakt og er som reglen imødekommende, lige til man står over for, eller møder et menneske, født lidt anderledes en selv. Så skifter vi pludselig affære, vi bliver usikker, ved ikke hvor man skal kigge hen, vi tysser på vores børn, som selvfølelig, stiller højtlytte spørgsmål.
Man kan også i Føtex, eller et andet sted, møde et barn, der pludselig skriger, åbner op, og smider sig vildt rundt på gulvet, den voksende som er sammen med barnet, bliver meget tit, med kritiske eller medlighedens øjne, mål fra top til tå, for at vurdere om man nu er ejet som forældre. For men er da hel sikket på, at det er her, problemet ligger. Men tænker måske bare ikke lige over, at dette barn, måske har et skjult handicap, og det har taget flere års hårdt arbejde, bare med at få dette barns hverdag, til at fungere rimeligt, og der skal nogle gang, ikke skal ret meget til, at frustrer dette barn, og set ud fra et uvidende mennesket opfattelse, kan dette barn godt, opfattes som en uopdreven unge.
------------------------------------------------------------------------
Så tænker jeg, er der det uvidenhed vi handler ud fra, eller lever vi stadigvæk med fordomme om, det at være født, udviklingshæmmet, handicappe, eller bare andeles som menneske, er og skal forblive et tabu emne. det er sådanne jeg tolker menneskers kropssprog, når jeg og “gutterne” har mødt disse uvidende mennesker på vores vej. SÅ DERFOR DETTE INDLÆG.
-------------------------------------------------------------------------
Kort fortalt.
1902 borde udviklingshæmmet, på store centralinstitutioner, den gang taltes der ikke om beboernes personlige udvikling, og vækst, men om pleje og beskyttelse af såvel beboerne som af samfundet.
De udviklingshæmmet fik bad en gang om ugen, de fik lov til at løbe i gennem en bruser i hold, og det var det. kom dagligt ud i en stor gård, hvor selvstimulering var daglig dag, man bed sig selv, og andre, man rokkede mm.
Der var daglig fiksering, af de udviklingshæmmet.
-----------------------------------------------------------------------------
i 1946 rejste der sig der for første gang en mand op ved navn Niels Erik Bank Mikkelsen, og begyndt at kæppe for at forbedre, levevilkårene for de udviklingshæmmet. Dels ved at ænder holdning til dem, skaffe dem beder bogligforhold, undervisning, arbejde. Mm.
Først i 1959 blev Bank Mikkelsen forsogschef og formand for bestyrelsen for statens åndssvage forsorg og kunne som sådanne benytte sin indflydelse på alle områder inden for åndssvageforsorgen i danmark. Og det gjorde han, men det blev en lang og sej kamp. Men Niels forsatte sin kamp end til hans død i 1990.

-------------------------------------------------------------
Først i 70 erne begyndt man at lukke de store central institionerne, og skabe nogle bedre boligforhold. små institionerne
navne som idiot, bliv udskiftet med åndssvag, så opstod ordret udviklingshæmmet. Osv. Men der var lang vej i nu
------------------------------------------------------------------------

I 1985 opstod de første bofællesskaber med egen værelse, der kunne lige være en seng, bord og stol,
1986.
“Det kan nytte.”

“Det kan nytte” er et pædagogisk projekt, som man mener, er en forsættelse af bank Mikkelsen holdninger.
“En tilværelse så tæt, på den normale, som overhoved
Muligt, uanset handicap” her har men har ikke fastlagt sig en bestem pædagogisk remme, men er åben for alle muligheder, og indfaldsvikler for at hjælp det enkel menneske videre. Der er løbene kurser i “ det kan nytte projekt for de ansatte, så de ikke fastholder sig i en bestem retning, for det nytte ikke.
Jeg ved, at her i Fredriksborg amt, har man to steder som stædig væk benytter “ det kan nytte” projekt.
Det ene sted, har man i 2006, udbygget, så hver beboere usanset handicap, har fået hver sin lille lejlighed med køkken og bad, og lever i dag, et liv så tæt på det normale som det kan lade sig gøre. Så jo det kan nytte.
Vi mennesker, skal bare lære at se mennesket bag handicappet, og ikke handicappet først. På den måde kan man møde dem på lige fod, som alle andre mennesker,og uden følsen af nederlag, fordi det har disse menneskler haft rigeligt af i forvejen. men der er lang vej i nu.
Med venlig hilsen dianne.

Det gør så ondt,
at se din sorg.
Det gør ondt, ikke
at kunne trøste dig
Alligevel, føles det
så findt
at sidde her og
holde om dig.

Mona sagde ...

1000 tak for den medrivende artikel. Det er frygteligt at tænke på hvordan man i gamle dage behandlede mennesker der afveg. Jeg svarere videre i et nyt indlæg på bloggen.