05 juni 2009

Robert begik selvmord fordi han blev mobbet

Da du for et par dage siden så på formiddagsbladenes forsider at en 12-årig dreng havde begået selvmord pga. mobning, tænkte du så straks, ligesom mig, at det er sikkert et af "vores" børn?

Jeg læste artiklen på nettet da jeg kom hjem. Der stod ikke direkte noget, men i BT stod der: "Roberts et år yngre bror blev mobbet bort fra Udby Skole i Holbæk kommune. Han er nu flyttet ind hos sin biologiske far - og går i specialklasse".

I går på TV2 kommer det frem at Robert havde ADHD. ADHD eller autismespektret er i dette tilfælde det samme. Indslaget kan man se her med titlen "ADHD er en svær sygdom". En titel der fr mig at se stiller problemstillingen på hovedet. Antimobbekonsulent Klaus Henriksen siger at hvis det er en mobbeklasse bliver børn der skiller sig ud mobbet. Og ADHD er bare en måde at skille sig ud. Han mener at det måske ikke altid er i barnets interesse at gå i en almindelig klasse. Han anbefaler at man lægger meget åbent ud overfor de andre forældre og børn.

Jeg oplever det som om han ikke forholder sig koblingen mellem ADHD og mobning. Antimobbekonsulentens konklusion lyder for mig snarere som at hvis man har ADHD eller autisme, så er det bare ærgeligt hvis man bliver mobbet.

I Ekstrabladet i dag kan man læse at "De andre elever vidste godt, at han var DAMP-barn, og hos Robert gav det sig bl.a. udtryk i, at han ikke tålte, at de andre rørte ved ham. Et beskedent ønske, skulle man mene. Men også en åben flanke, som åbenbart blev udnyttet af skolens mobbehold til både at tyrannisere og pine drengen til det uudholdelige."

I autismemiljøet hører jeg ofte historier om Holbæk kommunes træghed med at støtte børn med særlig behov. Måske har kommunen spillet en rolle her? Måske Har Ekstra Bladet ret når de giver skolernes mobbeplitik og dyre mobbekonsulenter skylden?

Jeg ved kun at det desværre ikke er et enestående tilfælde at børn med ADHD og autisme er oplagte mobbeofre. En problemstilling som slet ikke tages alvorligt af diverse antimobbekampagner og konsulenter på trods af kommunernes forsøg på at inkludere flest mulige med ADHD og ASF i den såkaldt rummelige folkeskole.

Jeg er meget berørt af Roberts død og ked af det på familiens vegne.

6 kommentarer:

Den stille pige sagde ...

Jeg fik selv de samme tanker, da jeg læste avisoverskriften... At her var tale om et særligt sårbart barn - måske med en autismespektrumsforstyrrelse. Og det er så faktisk tilfældet forstår jeg nu...

Jeg føler mig også berørt og ked af det på familiens vegne...

X@Mor sagde ...

Tv2 præsenterer adhd på en noget anden måde, læser jeg på hjemmesiden (tænk som psykolog at hænge en handicappet gruppe ud på den måde!!):

http://nyhederne.tv2.dk/krimi/article.php/id-9404812.html

Normale mænd slår ikke ihjel

Selv om der i de fleste tilfælde af jalousidrab er tale om et mønster af vold, så er der også en anden mulighed.

"Det kan være, at manden pludselig opdager utroskab og derfor handler i affekt og i raseri slår kvinden ihjel," siger Kristen Moos.

Men også i den type sager, er der ting i mandens personlighed, som afviger fra normalen.

"Når man opdager utroskab, er det normalt at blive ked af det og få ondt af sig selv, men dem, der ender med at slå ihjel, er mænd, der ikke kan styre deres følelser og ikke har den kontrolfunktion, som andre har. Ofte vil den slags mænd have ADHD (tidligere kaldet damp, red.) og derfor være meget styret af deres impulser," siger Kirsten Moos, som også slår fast, at normale mænd ikke slår ihjel.

X@Mor sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
X@Mor sagde ...

Det hjælper ikke ligefrem til at stoppe mobning, vel?!

Jeg mener, at Ben X er bygget over en virkelig historie om en ung mand med autisme, der begik selvmord. Efterfølgende satte Belgien en anti-mobbe kampagne + autisme-oplysningskampagne igang.

Tænk hvis vi gjorde det her hos os. Nu. Jeg synes vi har brug for det samme i DK, med diagnose-generation der vokser op.

landsbytossen sagde ...

Det er lidt sent jeg får øje på det her indlæg, men nu er jeg her...

Jeg har så svært ved at finde ord for det der skete, men jeg prøver virkelig...

"Mulddrengen" skal pga besparelser IGEN skifte skole..og det er ikke til den skole der bedst kan tilgodese de behov han har..endnu.

Jeg kæmper virkelig, og har næsten fået kontakt til "Specialisterne", i håbet om at få en kopi af deres dokumentar, så jeg kan gå videre i kampen...

Når "mulddrengen" spørger mig om hvad meningen med livet er, så gør det ONDT helt inde, og når han i næsten samme åndedrag spørger, hvorfor han skal tilbage til den skole han før har været på, hvor det gik så galt....så dør endnu en bid af min sjæl....

Skal MIN dreng være den næste der læses om i medierne??

Jeg har indtil nu brugt en temmelig lang tid på at forfatte et indlæg om besparelser og konsekvenser...om den manglende forældre-rettighed, som forældre til "normale" børn, helt ubetinget har...bla. retten til at sætte sig i bundløs gæld og bare sende deres pode til den bedste skole de vil...

Jeg er bundet på hænder og fødder...lever på den nåde system DK har magt og agt til...afhængig af at de mange tusind kroner som udredningen har kostet, ikke var forgæves...

HVORFOR skulle "mulddrengen" udredes, hvis rapporten bare bliver brugt til papirsflyvere??

Jeg har mareridt om natten...drømmer at det næste gang er MIG der finder min øjesten drænet for livsenergien...at det bliver MIG og kravlegårdens skæbne der kan læses om i nyhederne...

Fuck hvor er det bare et fattigt land..........

Anonym sagde ...

jeg synes det er for daarligt at man ikke har handlet noget foer