23 maj 2007

Har Vesten autisme?

Ok overskriften er lidt provokerende men jeg synes nu alligevel at artiklen "Japanerne bruger øjnene" er tankevækkende set fra et autismeperspektiv. (^_^)


"Der er kæmpe forskel på hvordan japanere og vesterlændinge aflæser andre menneskers humør. Mens vi i vesten har en tendens til at fokusere på vores medmenneskers mund, når vi skal se, om de er glade eller triste, så kigger japanerne hinanden dybt i øjnene. Derfor passer vestlige smileys, der har munden i fokus, overhovedet ikke på japansk kultur.

For eksempel viser vi i vesten, at vi er glade med :-), hvor munden er den altoverskyggende effekt. Det kan japanere slet ikke forholde sig til. Deres tegn for, at man er glad, har i stedet øjnene i fokus (^_^) i det lidt runde ansigt.

En japansk adfærdsforsker studsede over smileys han fik i mails fra amerikanske venner og undersøgte derfor forskellene. Han er kommet frem til, at det hele skyldes måden, vi aflæser andres følelser på. I Japan, hvor folk er mere reserverede, tager de sjældent et så drastisk skridt som at bruge munden til at udtrykke sorg og glæde. I stedet ligger udtrykket i ganske små nuance forskelle omkring øjnene. Derfor fokuserer japanere på øjnene i smileys."
lånt fra Nyhedsavisen

Ingen kommentarer: