19 april 2008

Fødselsdag i sigte

På mandag fylder Katinka 5 år og i morgen fejrer vi dagen fra kl. 9 til kl. 16. Om formiddagen kommer bedsteforældrene til morgenmad og kl. 13 kommer vennerne ud til legepladsen ved Kastrupfortet.

Jeg har tænkt lidt over om der er noget vi gør anderledes fordi Katinka har autisme og det er ikke meget. Måske ville vi ikke have inviteret ni venner til hendes børnefødselsdag, hvis det ikke var fordi vi har været meget opmærksomme på at hjælpe hende til at være sammen med andre børn. Vi får se hvordan det går med en stor flok børn, når hun normalt fungerer bedste i små grupper. Men nu har hun altså ni venner og det bliver helt vildt - og dejligt sjovt.

Det der mest er anderledes tror jeg, er at det har været umuligt at lokke ud af hende hvad hun ønsker sig i fødselsdagsgave. Hun har ikke ønsket sig een eneste ting. Vi har sagt legetøj til alle, så er der vist størst chance for succes. Det bliver spændende at se hvad de har fundet på. Måske kunne vi have vist hende et katalog fra en legetøjsbutik. Måske skulle vi have fundet en liste over særligt autistvenligt legetøj. Det har vi ikke gjort. Jeg forventer nogle lidt atypiske reaktioner når hun åbner gaverne, men det skal nok altsammen blive brugt hen af vejen.

Sidste år og forrige år var hun bange for balloner. Det skulle vi lige huske når der var fest, for hun kunne gå helt i panik, men det har heldigvis fortaget sig. Og jeg tror vi tager et par balloner med derud.

Jeg læste et sted at børn med autisme forventer at en fødselsdag hvert år er en nøjagtig kopi af fødselsdagen sidste år. Det får hun ikke. Det er første gang vi holder hendes fødselsdag på en legeplads. Og næste år finder vi sikkert på noget helt andet. Hvem ved hvad tiden bringer. Hun tager forandringer pænt og det skulle hun gerne blive ved med.

Hun glæder sig og vi glæder os.

My birthday is for everybody else

Ingen kommentarer: